Op donderdag 28 juni jl organiseerde het platform een kennistafel met als thema Schade en Monitoring. Het doel van deze kennistafel is om met kennisvragers en kennisaanbieders vast te stellen wat de belangrijkste vragen zijn met betrekking tot het ontstaan, het herstel en de preventie van schade, en de rol die monitoring daarin kan spelen. Tijdens deze kennistafel zijn de laatste ontwikkelingen gedeeld, zowel vanuit het perspectief van de ontwikkelaars als van de gebruikers. Deelname aan de bijeenkomst was op uitnodiging. Bij de kennistafel waren ongeveer dertig professionals en wetenschappers aanwezig.
In het verslag staat een samenvatting van de presentaties en discussies van de middag. Ook wordt er een top vijf gegeven van onderwerpen voor vervolgonderzoek:
- Realistisch bevingsscenario na stoppen van gaswinning
Welke afname van de aardbevingen (in aantal en intensiteit) er te verwachten bij het stoppen van de gaswinning? Welke risico’s zijn te verwachten bij afnemende gaswinning? Hoe lang na het stoppen van de gaswinning moet er nog rekening gehouden worden met aardbevingen?
- Relatie tussen aardbevingen en waterhuishouding
In hoeverre kunnen de effecten van aardbevingen versterkt worden door de waterhuishouding? Welk effect kunnen aardbevingen hebben op de waterhuishouding?
- Combineren van metingen
Hoe kunnen lopende meetactiviteiten worden gecombineerd? Welke relaties kunnen worden gelegd op basis van meerdere metingen?
- Ontwikkelen van een meetlat voor schade
Hoe kunnen schades worden beschreven en geclassificeerd? Kan een maat worden vastgelegd voor ‘acceptabele’ schade?
- Kennis openbaar maken en delen met bewoners
Hoe kan de kennis over schades en uit monitoringsprogramma’s op heldere wijze worden gedeeld met bewoners?
Lees het volledige verslag van de kennistafel 'Schade en Monitoring'.