KNMI Meetnet

Het KNMI heeft verspreid over Nederland verschillende soorten seismische meetstations staan. Ze meten aardbevingen met een magnitude groter dan 1,5 en zoveel mogelijk kleinere ook.

Seismische meetstations meten 24 uur per dag trillingen in de aardkost. Ze staan zo opgesteld dat alle aardbevingen met een magnitude groter dan 1,5 zeker worden gemeten en zoveel mogelijk kleinere ook. Afhankelijk van de structuur van de ondergrond worden de instrumenten aan het oppervlak (versnellingsmeters) of dieper in de grond geplaatst (boorgatmeters).

Bij het Groningen-gasveld staan 24 versnellingsmeters, 70 boorgatstations met daarbij versnellingsmeters en geofoons en 8 boorgatstations met alleen geofoons zoals bij Finsterwolde. Noord-Holland telt 4 boorgatstations en 3 versnellingsmeters, zoals bij Alkmaar. Twente heeft 7 boorgatstations met ook versnellingsmeters en geofoons. En in Zuid-Nederland zijn er 8 breedbandstations, onder andere in de Heimansgroeve en Valkenburg, en staat er nog een breedbandstation in Winterswijk.